Foto: Tom Roeleveld
comments 9

Rotterdam is gebaat bij lokale initiatieven, geen Stadsinitiatief

Afgelopen zaterdag heeft in Rotterdam de ontknoping van het Stadsinitiatief plaatsgevonden, het gemeentevehikel waarbij ‘Rotterdammers kunnen meedenken en meebouwen aan een mooie en aantrekkelijke stad.’ (Rotterdam, 2013).  Zeven particuliere initiatieven streden in een wedstrijd om de winst: 2,5 miljoen euro prijzengeld (lees: subsidie). De Schaatsbaan Rotterdam heeft met 9.073 stemmen gewonnen en omdat het twee miljoen euro kost, mag ook de nummer 7 (!) Rotterdam World Wide hun plan realiseren (Rotterdam, 2013). En dat terwijl het Stadsinitiatief een wedstrijd is, maar waarbij de nummer twee blijkbaar geen flinke steun in de rug mag gebruiken om hun initiatief te realiseren. Een vreemde gemeentelijke gedachtekronkel. Überhaupt een wedstrijd organiseren met als beloning 2,5 miljoen euro gemeenschapsgeld is een gedachtekronkel van Rotterdamse proporties.

39.737 inwoners van de in totaal ongeveer 533.000 inwoners van Rotterdam boven de 12 jaar hebben gestemd, omgerekend zo’n 7,5%, waarbij 1,7% heeft gestemd op de Schaatsbaan Rotterdam. Winnaar nummer 2 Rotterdam World Wide heeft een overweldigende 681 stemmen binnengehaald, omgerekend ongeveer 0,1%. Onherroepelijk dringt zich de volgende vraag op: is er een maatschappelijk draagvlak voor het Stadsinitiatief als in totaal 7,5% van de inwoners van Rotterdam gestemd hebben op een initiatief en waarbij een winnend initiatief een half miljoen euro wint met een handje vol stemmen? En is het Stadsinitiatief eigenlijk wel het juiste middel om initiatieven vanuit de maatschappij te stimuleren? Is het doel en het middel niet door elkaar gehaald?

[quote]En is het Stadsinitiatief eigenlijk wel het juiste middel om initiatieven vanuit de maatschappij te stimuleren?[/quote]

In het online Rotterdams tijdschrift Vers Beton (2012) werden vorig jaar al – in het licht van de grote bezuinigingsronde waar Rotterdam voor staat –  sterke vraagtekens gezet bij het Stadsinitiatief. Recent hebben musea als het Schielandshuis en het Havenmuseum bijvoorbeeld van de gemeente te horen gekregen dat hun subsidie radicaal wordt verminderd en daardoor waarschijnlijk moeten sluiten (bij elkaar gekort voor ongeveer 2,5 miljoen euro) (Rijnmond, 2012ab). Dergelijke musea vertegenwoordigen in de stad juist veel belangrijkere maatschappelijke belangen dan een Schaatsbaan die drie maanden per jaar open is en de winnaar van vorig jaar, de houten brug de Luchtsingel. Zij geven daarnaast de historie weer van Rotterdam, iets wat in de (binnen)stad schaars is. Vorig jaar was overigens het prijzengeld nog een tandje meer, namelijk vier miljoen euro en werd er opvallend genoeg meer gestemd dan dit jaar, namelijk 40.381 (Top010.nl, 2012).

Belangrijk hierbij te beseffen is dat voor D66 het Stadsinitiatief een voorwaarde was om deel te nemen aan het college. De partij ziet immers graag initiatieven vanuit de samenleving worden gerealiseerd, waarbij de overheid op de achtergrond optreedt. Er is dus een politiek belang aan het Stadsinitiatief (Dichtbij, 2013). Coalitiepartners PvdA en CDA hadden overigens vorig jaar al forse kritiek op het Stadsinitiatief (Rijnmond, 2012c).

Begrijp mij niet verkeerd, particuliere initiatieven stimuleren is juist in deze tijd aanbevelenswaardig en belangrijk. In voorgaande blogs is bijvoorbeeld de kentering in de ruimtelijke ordening al beschreven. Initiatieven vanuit de maatschappij – bewoner en bedrijf – zijn in Rotterdam zeer nodig, maar waarom op deze manier? Waarom op een geldverslindende manier waar duidelijk geen maatschappelijk draagvlak voor is?

[quote]Kies als gemeente juist in deze tijd voor lokale initiatieven die wijken sterker en leefbaarder maken in plaats van een sloot gemeenschapsgeld in een drie maanden per jaar geopende schaatsbaan en houten brug[/quote]

Als de Rotterdamse gemeenteraad graag initiatieven vanuit de samenleving ziet en die wil stimuleren en faciliteren, kijk dan naar kleinschalige initiatieven in wijken waar wel draagvlak voor is en help om hun zelforganiserend vermogen te versterken waardoor die initiatieven levensvatbaar en duurzaam worden. Daar zal waarschijnlijk veel meer draagvlak voor bestaan dan de 7,5% voor het Stadsinitiatief en worden groepen bediend die wellicht nog nooit van het Stadsinitiatief gehoord hebben. Geef dus geen schaars gemeenschapsgeld uit aan initiatieven waarbij het de vraag is of zij op termijn wel zelfvoorzienend kunnen zijn van subsidie. Kies als gemeente juist in deze tijd voor lokale initiatieven die wijken sterker en leefbaarder maken in plaats van een sloot gemeenschapsgeld in een drie maanden per jaar geopende schaatsbaan en houten brug. Dan stimuleert en faciliteert de gemeente daadwerkelijk initiatieven vanuit de samenleving. Wellicht zonder een marketingcampagne, een uitslagenavond in Corso en een uitzending in het NOS Journaal, maar wel een ontwikkeling die Rotterdam écht verder brengt. Liever initiatieven in de stad dan het Stadsinitiatief!

Foto: Tom Roeleveld (link)

Bronnen

Dichtbij (2013). http://www.dichtbij.nl/rotterdam-zuid/regionaal-nieuws/artikel/2824527/maak-van-stadsinitiatief-een-gebiedsinitiatief.aspx

Rijnmond (2012a). http://www.rijnmond.nl/nieuws/10-05-2012/havenmuseum-vreest-sluiting-door-bezuinigingen

Rijnmond (2012b). http://www.rijnmond.nl/nieuws/01-08-2012/huur-schielandshuis-opgezegd

Rijnmond (2012c). http://www.rijnmond.nl/nieuws/05-07-2012/rotterdam-gaat-door-met-stadsinitiatief

Rotterdam (2013). http://www.rotterdam.nl/nieuws:winnaarstadsinitiatief2013bekend

Top010.nl (2012). http://www.nieuws.top010.nl/winnaar-stadsinitiatief-is-de-luchtsingel.htm

Vers Beton (2012). http://versbeton.nl/2012/03/stadsinitiatief-groots-en-visieloos/

 

9 Comments

 1. Voor kleinschalige initiatieven in de wijken is allang budget en er is zelfs meer budget voor kleinschalige initiatieven in de wijk dan dat er aan projecten wordt ingediend door bewoners. Jouw voorgestelde oplossing is er dus al en ook daar maakt maar een selectie van de Rotterdammers gebruik van. Dat maar een gedeelte van Rotterdam meedoet en stem heeft dus een andere oorzaak.

  Jos Verveen
  Raadslid D66

 2. Roy Slegtenhorst
  Roy Slegtenhorst

  Allereerst dank voor uw reactie! Deze column heeft ook mede als doel om opinie te creëren.

  Uiteraard, ik zeg niet dat er geen budget is achter kleinschalige initiatieven in de wijk. Maar het gaat mij om het idee achter het Stadsinitiatief en het gegeven dat het draagvlak onder het Stadsinitiatief vorig jaar al zwak was, maar dit jaar zelfs gedaald is. In dit blog schrijven we over de veranderende ruimtelijke ordening: niet meer top-down overheidsgestuurde plannen vanuit een maakbaarheidsgedachte, maar bottom-up door middel van kleinschalige initiatieven uit de maatschappij – al dan niet in een organische gebiedsontwikkeling. Dit is ook iets waar D66 achter staat, lijkt me.

  Voor mij past een Stadsinitiatief niet bij een dergelijke ontwikkeling. Het is ook eigenlijk iets typisch Rotterdams: een groots opgezette campagne met miljoenen aan prijzengeld in een ‘wedstrijd’ om te laten zien dat Rotterdam durft om initiatieven uit de maatschappij te stimuleren en uit te laten voeren.

  Maar volgens mij kan de stad kwalitatief gezien veel grotere stappen maken als het gemeenschapsgeld van het Stadsinitiatief, maar vooral ook de aandacht, wordt verlegd naar de wijken zelf. Er gebeuren hele mooie dingen in de stad die ingaan op die veranderende context (ruimtelijke ordening), maar die zijn niet altijd even zichtbaar en worden bijvoorbeeld gefrustreerd door wet- en regelgeving.

  Er ligt dan ook een hele mooie taak voor de gemeente om die initiatieven te stimuleren en te faciliteren en zorg ervoor te dragen dat zij zelfvoorzienend en -organiserend zijn, zodat het bestaande budget ten volle wordt gebruikt en de stad stap voor stap sterker en leefbaarder wordt.

 3. Kees

  Op z’n Rotterdams: Jos Verveen lult uit zijn nek, nu al 2 jaar. Bekijk de tweets van Verveen en je weet dat je te maken hebt met een clown die sch**t heeft aan democratie, sch**t heeft aan de enorme tekorten van de gemeente en sch**t heeft aan vele Rotterdammers -en culturele instellingen-die zwaar door de crisis zijn getroffen. Roy, don’t waste your time, voortschrijdend inzicht staat niet in het woordenboek van Jos Verveen, noch in dat van zijn baas Korrie Louwes.

 4. R. Maaskant

  Waarom de schaatsbaan (naar alle waarschijnlijkheid) gewonnen heeft:
  Hockeyclub Leonidas heeft 1700 leden. Tel daar alle aanhang bij op – familie, fans, vrienden en vriendinnen- en je komt op een flink aantal stemmen. Dan nog de schaatsliefhebbers, die er echt wel zijn.
  Als iemand die voetbalt bij Feyenoord met een idee voor een zwembad was gekomen, pal naast de Kuip, had dat idee wellicht gewonnen. De strategie om een eventueel volgend stadsinitiatief te ‘winnen’ is dus: zorg dat je project op een locatie komt waar je om te beginnen al een heel grote aanhang hebt.

 5. Roy Slegtenhorst
  Roy Slegtenhorst

  Beste Kees,
  Dank voor je reactie, maar het in het negatief daglicht stellen van een persoon waarderen wij niet op ons blog. De volgende keer zien wij graag een wat nettere reactie.
  Mvg, Roy
  Namens New Planning Collective

 6. Kees

  Beste Roy,
  de desbetreffende persoon is niet zomaar een nette schrijver van een blog of iets dergelijks. Hij is volksvertegenwoordiger met een voorbeeldfunctie voor wie doelmatigheid en rechtvaardigheid voorop zou moeten staan. Het tegendeel is het geval en daarom heb ik gemeend dat mijn woorden voor zijn daden gerechtvaardigd zijn.
  Bovendien moet je je ook realiseren dat de door jou voorgestane politieke correctheid a) saai is en b) nergens toe leidt.
  Met alle respect, jouw reactie op mijn post is net zo elitair als het Stadsinitiatief zelf.
  Groeten, Kees

 7. Emile de Grund

  Met stijgende verbazing lees ik de beoordelingen over het initiatief “de Schaatsbaan”. Als je een paar zaken naast elkaar zet kan je toch niet anders concluderen dat dit project een zeer breed maatschappelijk nut heeft. Het is erg goedkoop om het af te zetten tegen andere niet te vergelijken zaken en daar een ongefundeerd subjectief oordeel over te vellen. Cultuur en sport worden niet voor niets vaak in een adem genoemt (of in een ministerie samengevoegd). Het een is belangrijk voor de cultureel ontwikkeling de ander voor je lichamelijke maar ook geestelijke ontwikkeling.
  Ook als je kijkt naar de bedragen, wordt er voor relatief heel weinig geld iets gerealiseerd waar Rotterdammers al ruim 20 jaar naar uit kijken. Die 2 miljoen is een fractie wat er voor de uithof betaald moet worden (25 miljoen) of een nieuw thialf (150 miljoen).
  En dan het maatschappelijk nut. Op de accommodatie is er niet alleen een hockeyclub maar ook een Buitenschoolse opvang en kinderdagverblijf. Maar ook alle scholen mogen gratis gebruik maken van deze accommodatie. Ik heb de kinderen liever op de schaatsbaan in de wintermaanden dan met een zak chips voor de TV.
  Voor de overige bezoekers is deze baan te bezoeken voor de fractie van de prijs die er op reguliere banen betaald moet worden. €3,50 tegen 6 tot 8 op reguliere banen. Het is zelfs €1,75 met de Rottedampas. Dus echt toegankelijk voor alle Rotterdammers.
  Dan nog iets over die 3 maanden.
  – Als je ooit in de maanden oktober, novemeber en maart op een 400 meter baan bent geweest weet je dat er nauwelijks iemand is en dat de stookkosten dan juist extra hoog zijn.
  – Het betekend ook dat je er meer jaren mee door kan.

  Dan het draagvlak. De conclusie dat de hoeveelheid stemmen het draagvlak weergeven is voorbarig subjectief en waarschijnlijk onjuist. Interessant zou zijn om te weten wat het % Rotterdammers is dat op de hoogte was dat er tussen 23 mei en 1 juni gestemd kon worden. Hoeveel mensen het simpelweg niet gelukt is om te stemmen,bv doordat ze geen bevestigings-email kregen of dat die via de spamfilter verdween. Er werd opgeroepen om blanco te stemmen als je tegen het stadsinitiatief was. En dat waren er volgens mij nog minder dan die RWW. Als je dan zuiver door redeneert kan je dus net zo goed zeggen dat 99,99% voor het stadsinitiatief is. Dat die stemmen wel onderling verdeeld zijn. Maar dat wil niet zeggen dat als je voor de schaatsbaan bent je tegen het zwembad bent.
  Met andere woorden het feit dat van alle Rotterdammers 1,7% op de schaatsbaan heeft gestemd wil niet zeggen dat er niet een meerderheid is die een 400m schaatsbaan een aanwinst voor Rotterdam vind. Dan moet je dus een enquête houden waarbij een significante steekproef wordt getrokken uit de Rotterdamse populatie. Dan kan je het draagvlak beoordelen.
  Overigens ben ik het wel eens dat het raar is dat de nummer 7 de tweede prijs krijgt. En dat het stemmen beter georganiseerd moet worden ook tot u dienst maar dat zijn zaken die gecorrigeerd moeten worden en waar je niet meteen de “idee” mee over boord moet gooien.

  Tot slot dit is een supergoed initiatief dat voor relatief weinig geld een attractie binnen Rotterdam haalt van meer dan 400.000 bezoeken per jaar met een relatief kleine investering van 2 miljoen. Dat ook nog eens een groot maatschappelijk nut dient.

 8. Frans

  Mijn voorstel voor het stadsinitiatief van volgend jaar zal bestaan uit een project om de Rotterdammers te leren het werkwoord ‘willen’ te vervoegen. Roy is op mijn verzoek alvast begonnen met campagne voeren, door het expres fout te doen in het stuk hierboven, zodat het lijkt alsof zelfs mensen die bijna klaar zijn met een universitaire opleiding niet weten hoe dit moet. Bedankt Roy! Je zin: Als de Rotterdamse gemeenteraad …… wilt ….., is een mooi voorbeeld van de regionale taalverloedering die in Rotterdam al jarenlang aan de gang is. Niemand die daar intrapt natuurlijk, zo’n erudiete man maakt zulke fouten niet, dat snapt een kind.
  Ik denk dit te kunnen realiseren met een budget van 100.000 euro, dus achteraf is het jammer dat ik al niet dit jaar heb meegedaan, ik begrijp nu dat dit precies het bedrag is dat is overgebleven. Misschien kan mijnheer Verveen alsnog een goed woordje voor me doen? Lossen we gelijk het probleem op wat er met het resterende geld zou moeten gebeuren, want ik kan me zo voorstellen dat de gemeenteraad daarmee een beetje in zijn maag zit. Indien nodig kan ik snel een begroting opsturen, ik begrijp dat daar geen hoge eisen aan worden gesteld. Zal waarschijnlijk neerkomen op 100.000/12 per maand als loon voor de projectmanager.
  Tot uw dienst
  Frans
  Namens ‘wild van wilt collectief’

Leave a Reply